Google optimointi – 6 timanttista faktaa

Google optimointi

Hakukoneoptimointi eli Search Engine Optimization (SEO) tarkoittaa verkkosivuston muokkaamista paremmaksi hakukoneille ja henkilöille, jotka etsivät hakusanoilla jotakin. Hakukoneoptimoinnin päämääränä on siis saada orgaanista näkyvyyttä yritykselle ja parantaa vierailijan käyttäjäkokemusta. Tämä onnistuu esimerkiksi optimoimalla sivuston sisältöä, tekniikkaa ja ulkoisia tekijöitä. Toimilla yritetään vastata Googlen algoritmeihin niin hyvin kuin mahdollista, sillä Google antaa hakukoneessaan sijoituksen verkkosivustolle algoritmien perusteella.

Googlen käyttäjän kirjoittaessa hakusanan hakukenttään, Google tarjoaa hakijalle mahdollisimman oleellista sisältöä. Google onkin erittäin suosittu tapa hankkia tietoa ja eräs oleellisimmista ja tehokkaimmista markkinointikeinoista. Tämä artikkeli on pieni Google optimointi opas.

Miksi Google optimointi on tärkeää?

Google optimoinnilla voidaan vaikuttaa luonnolliseen näkyvyyteen. Google optimointi on hakukoneoptimointia ainoastaan Googlen hakukoneelle. Eli kyseessä on toiminto, jolla verkkosivuston sijoitusta Googlen hakutuloksien sijoituksissa pyritään nostamaan korkeammalle. Google onkin monelle se ensimmäinen paikka, josta haetaan apua johonkin ongelmaan tai haetaan vain tietoa.

Mikäli yritys on ensimmäisten hakutulosten joukossa ja onnistuu ratkaisemaan hakijan ongelman, hän todennäköisesti myös ostaa tuotteen tai palvelun kyseiseltä yritykseltä. Hyvä sijoitus Googlen auttaa rakentamaan yrityksen bränditunnettavuutta.

Konversio optimointi tarkoittaa, että tutkitaan mitä sivustolla tapahtuu ja mitkä ovat sivuston pahimmat kipupisteet sekä mistä ne johtuvat. Tämän pohjalta sitten sivustoa voidaan korjata.

Voiko Google optimointia tehdä itse?

Hakukoneoptimointi voi olla monimutkaista, mutta kunhan tietää perusteet, on mahdollista saada itsekin tekemällä hyviä tuloksia. Hakukoneoptimointi on niin tärkeää, että perusteet onkin hyvä olla hallussa. Eli kyllä Google optimointi itse on myös mahdollista, kunhan on valmis käyttämään aikaa sen opetteluun.

Itse tehty hakukoneoptimointi voi tulla kalliiksi ainakin silloin, kun sattuu jokin virhe. Hakukoneoptimointi vaatii osaamista, ja Google voi rangaista virheistä. On tiedettävä, mitkä taktiikat kannattavat omassa tilanteessa, jotta saa vastinetta rahoilleen. Lisäksi pitää tietää, minkälaiset taktiikat mahdollisesti johtavat Googlen rangaistuksiin.

On myös olemassa paljon yrityksiä, jotka tekevät tämän puolestasi. Google optimointi hinta riippuu tekijästä, mutta siitä voi varautua pulittamaan 100–150 euroa/tunti. Hakukoneoptimointiin kuuluu monta erilaista vaihetta, joten voi vaikka tehdä osan itse ja ulkoistaa loput.

Google-sijoituksiin vaikuttavia tekijöitä

Googlella on tapana muutella koko ajan salaista kaavaansa, jonka avulla se järjestelee hakukoneen tulokset. Google rankkaa sisällön korkealle. Eli Google suosii laadukasta ja ajankohtaista sisältöä. Ihmiset saapuvat sivustoille nimenomaan sisällön vuoksi ja Google on myös huomannut tämän. Se tarjoaakin laadukasta sekä luotettavaa sisältöä heille, jotka tietoa etsivät.

Googlelle oleellista on sivuston luotettavuus. Niinpä se pyrkii esittämään tällaisen sivuston haun hakutulosten kärkipäässä. Oleellisia tekijöitä ovat ulkoiset linkit muilta luotettavilta sivustoilta sekä verkko-osoitteen ikä.

Sivustosta on syytä tehdä helppokäyttöinen ja Googlelle ymmärrettävässä muodossa oleva. Google optimointi pitää sisällään mm. sivuston latausnopeuden erityisesti älypuhelimissa, navigoinnin ja sivuston rakenteen sekä kuvien nimeämisen.

Ulkoasun suunnitteluun kannattaa panostaa

Mikäli halutaan oman sivuston löytyvän Googlen ykkössivulta, kannattaa myös ulkoasun suunnittelussa panostaa hakukoneoptimointiin. Sivuston tulee olla helposti ymmärrettävä ja helppokäyttöinen, sisällön pitää olla ajantasaista tietoa, pääsisältö on hyvä näyttää heti ilman turhaa selaamista, sivustolla täytyy voida navigoida helposti ja sivuston on oltava yhteensopiva uusimpien selainten kanssa. Esimerkiksi suomalaiset kasinot panostavat omilla sivuillaan juuri ulkoasuun ja sen selkeyteen.

Optimoi latausnopeus

Mikäli sivusto on hidas, kilpailu Googlen orgaanisten hakutulosten sijoituskilpailussa on jo hävitty. Tällöin ei edes erinomaisen laadukas sisältö ja sivuston upea design pysty pelastamaan. Ihan ensin onkin syytä selvittää sivuston hakukoneoptimoinnin nykytila, jotta tiedetään mitkä tekijät hidastavat sivuston toimivuutta.

Sivuston mobiiliversio on aina ykkösasemassa, sillä suurin osa käyttäjistä selaa nettiä puhelimen välityksellä. Google arvostaa mobiiliversiota paljon enemmän kuin tietokoneversiota. 

Käyttäjäystävällisyys on tärkeää

Mitä käyttäjäystävällisempi sivusto on, sen pidempään lukijat siellä viihtyvät. Tämä kertoo Googlelle, että kyseinen sivusto on luotettava ja hyödyllinen, ja näin sivuston orgaaninen hakukonenäkyvyys paranee.

Sivuston on hyvä olla helppolukuinen eli tekstien välissä tulee olla asiaankuuluvia kuvia, selkeät otsikoinnit ja lyhyet kappaleet. Näin sisältö aukeaa nopeammin ja tarkemmin.

Sivustolle tulee sisällyttää relevantteja linkkejä sekä tarjouksia. Nämä vastaavat lukijoiden kysymyksiin ja vähentävät bounce ratea ohjaten sivuston käyttäjän navigoimaan omalla sivustollasi.

Julkaisuihin on hyvä sisällyttää videoita, kuvia, infograafeja sekä tietysti tekstiä. Näin lukijoiden huomio saadaan kiinnitettyä ja heidät voidaan pitää kauemmin sitoutuneena sivuston sisältöön.