Mitä konversio-optimointi tarkoittaa?

Konversio-optimointi on termi, mikä ei välttämättä heti soita kelloja. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa keinoja rakentaa verkkopalvelua sellaiseksi, että mahdollisimman monet vierailijat ostaisivat niiltä jotain – tai lähettäisivät tarjouspyynnön tai tekisivät muun halutun asian, millä verkkosivun omistajan liiketoiminnan tulos kasvaisi. Konversio-optimointi on siis eräs digitaalisen markkinoinnin osa-alue, ja siihen voi hankkia apua digimarkkinointiin keskittyvistä mainostoimistoista.

Konversio-optimoinnilla kasvatetaan myyntiä

Oletkin tainnut jo kuulla hakukoneoptimoinnista. Sen avulla verkkosivuista luodaan sellaiset, että ne löytyvät hyvin esimerkiksi ”uusimmat nettikasinot 2020” -Google-haussa. On positiivinen signaali, jos verkkosivut löytyvät hyvin ja niillä on paljon kävijöitä. Yrittäjä ei kuitenkaan tästä rikastu, jos asiakkaat eivät osta mitään tai varaa palveluaikaa. Jotta aiempaa suurempi osa asiakkaista ostaisi jotain tai esimerkiksi varaisi hieronta-ajan, tarvitaan konversio-optimointia.

Verkkosivujen konversioaste (CR eli Conversion Rate) tarkoittaa suhdelukua, mikä lasketaan vertaamalla esimerkiksi tilausten määrää verkkosivun kävijöiden määrään tiettynä ajanjaksona, esimerkiksi viimeisen 28 päivän aikana. Jos sivuilla on viimeisen neljän viikon aikana ollut 25 ostotapahtumaa, mutta 4000 kävijää, lasketaan konversioprosentti jakamalla 25 4000:lla ja kertomalla se lopuksi sadalla. ((25/4000) * 100 = 0,63 %.)

Hyvänä konversioprosenttina pidetään 1–4 prosenttia, mutta mitään yleispätevää taulukkoa tähän ei ole. Se ainakin on varmaa, että jos konversioprosentti on joka kuussa edes pikkuisen parempi kuin mitä se oli viime kuussa, ovat asiat hyvällä mallilla.

Verkkosivujen omistajan kävijöille asettama tavoite saattaa toki olla jokin muukin kuin ostoksen tekeminen tai ajan varaaminen. Liiketoiminnallinen tavoite saattaa olla vaikkapa uutiskirjeen tilaus. Vaikka moni suhtautuu eri yrityksiltä saamiinsa uutiskirjeisiin roskapostina ja poistaa ne lukematta niitä lainkaan, ovat tutkimukset osoittaneet, että uutiskirjeiden kautta hoidettu markkinointi on itse asiassa erityisen tehokasta. Sinäkin saatat lukea lempiverkkokauppojesi uutiskirjeet ja tarttua niissä esiteltyihin tarjouksiin, vaikka muut uutiskirjeet joutaisivatkin roskakoriin. 

Miten verkkosivut konversio-optimoidaan?

Online marketing

Verkkosivujen konversio-optimointiin on lukuisia tapoja. Asiantunteva digimarkkinoinnin ammattilainen osaa valita parhaat konstit kulloisenkin yrityksen tarpeisiin. Alla on esitelty muutamia esimerkkejä. Olennaista on hyödyntää verkkosivujen sisältöä, sekä suunnitella verkkosivut helppokäyttöisiksi. Navigointimahdollisuuksien parantaminen ja selkeyttäminen parantaa kävijäkokemusta, ja vierailija on helpompi rohkaista tilauksen tekemiseen tai vaikkapa sen uutiskirjeen tilaamiseen.

Sisältö

Joskus sanotaan, että verkkosivuilla kannattaa tarjota niin paljon ilmaista tietoa, että yrittäjää hirvittää. Esimerkiksi aromaterapeutti saattaa miettiä, kannattaako hänen esitellä eteeristen öljyjen käyttötarkoituksia vastikkeettomasti. Mitä jos asiakkaat eivät enää tule hänen pakeilleen, vaan ostavat öljynsä ja tekevät hoitonsa itse? Remonttiurakoitsijaa saattaa arveluttaa terassinrakennusohjeiden julkaiseminen. Useat digimarkkinoinnin ammattilaiset ovat kuitenkin sanoneet, että mitä enemmän mielenkiintoista, omaperäistä ja kävijöitä aidosti hyödyttävää tietoa yrityksen verkkosivuilla on tarjolla, sitä parempi se on yrityksen myynnin ja liiketoiminnan (sekä verkkosivujen konversioprosentin) kannalta. Asiantuntevan ja ajankohtaisen tiedon jakaminen lisää omalta osaltaan kävijöiden luottamusta kyseiseen yritykseen. Luottamusta rakennetaan myös tuomalla esiin referenssejä ja tunnettuja yhteistyökumppaneita. 

Selkeys

Aidosti toimiva konversio-optimointi perustuu kattavaan tutkimukseen. Jotta verkkosivujen voitaisiin kehittää, on tiedettävä, mitä kävijät tekevät (tai jättävät tekemättä) verkkosivuilla. Näin löytyvät ne ongelmat ja kehityskohteet, mitkä voidaan hoitaa kuntoon konversio-optimoinnin avulla. Ongelma saattaa olla esimerkiksi se, että verkkosivujen etusivulta ei pääse siirtymään verkkokauppaan tarpeeksi helposti. Sen sijaan, että etusivuilla olisi jokin tekstiin upotettu linkki verkkokauppaan siirtymistä varten, kannattaa siirtyminen hoitaa isolla ja selkeästi erottuvalla napilla tai bannerilla.

Latausnopeus

Toinen ongelma voi olla se, että verkkosivu latautuu hitaasti. Sillä on ehkä liian isoja kuvia tai liikaa videoita, animaatioita ja muita elementtejä. Potentiaalinen asiakas ei jaksa odotella kauaa sivuston latautumista. Latausnopeus pitää ottaa huomioon myös mobiilissa. Nettiä käytetään yhä enemmän mobiilissa, joten jokaisen tulosta tavoittelevan yrityksen kannattaa hankkia mahdollisimman mobiiliystävälliset sivut. 

Ostopäätöksen helpottaminen

Jos huomataan, että asiakkaat kyllä poimivat tuotteita ostoskoriin, mutta jättävät ne lunastamatta, kannattaa harkita maksu- ja toimitusvaihtoehtojen lisäämistä sekä ostotapahtuman selkeyttämistä. Etu- ja tuotesivuilla kannattaa tuoda selkeästi esiin ostopäätöstä helpottavat tiedot, kuten ilmainen palautusoikeus tai mahdollisuus ilmaiseen toimitukseen. Ilmainen toimitus voi olla sidottu tiettyyn vähimmäistilaukseen tai uutiskirjeen tilaamiseen, jolloin asiakas täyttää kaksi liiketoiminnallista tavoitetta kerralla (tehden sekä ostoksen että uutiskirjeen tilauksen).