Mistä hyvä bisnesidea?

bisnesidea

Moni yrittäjä pyörittelee päässään otsikon kysymystä. Yritys halutaan perustaa, mutta mistä ideasta lähteä liikkeelle? Omaa bisnesideaa keksittäessä on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että jokainen yritys on ponnistanut alkuun aluksi vain pienestä ideasta. Vaikka ideasi tuntuisikin omasta mielestäsi pieneltä, ei se tarkoita, että sillä ei pystyisi menestymään. Joskus yksinkertainen asia onkin juuri se, jolla on mahdollista tehdä läpimurto.

Bisnesideoita on mahdollista kehitellä vaikka useampia eli välttämättä ideointia ei tarvitse lopettaa yhteen ideaan. Tärkeintä on, että pystyt kehittämään idean, jolla saat jatkuvasti asiakkaita ja näinollen myös tuloa.

Toimiva bisnesidea voi löytyä tarkasta suunnittelusta, mutta kipinä siihen saattaa syntyä jopa tyhjästäkin. Omia ajatuksia ja haaveita kannattaa kuunnella ja antaa niille mahdollisuus. Omia ajatuksia on myös hyvä kirjoittaa ylös

Suuntaa katseesi markkinoille ja kilpailuun

Bisnesideaa miettiessä kannattaa miettiä, mitä palveluita asiakkaat mahdollisesti tarvitsevat. Mieti, millaisia ongelmia ihmisillä on ja miten voisit tuoda niihin ratkaisun. Voi olla hyvä idea kysyä paikallisilta palautetta, jolloin tiedät, mitä paikalliset todella ovat mieltä. Jos pystyt tarjoamaan asiakkaiden ongelmaan ratkaisun, ideasi voi menestyä.

Kartoita myös kilpailutilanne. Onko alueellasi muita saman alan yrityksiä? Ovatko nämä yritykset suosittuja ja menestyneitä? Jos aiot perustaa kilpailevan yrityksen, kannattaa miettiä, millä keinoilla saat asiakkaat valitsemaan juuri sinun palvelusi. Esimerkiksi luotettavat suomalaiset nettikasinot kilpailevat keskenään, pyrkien tarjoamaan muita parempaa ja monipuolisempaa palvelua.

Myös trendejä kannattaa seurata. Jos tällä hetkellä vallitsee tietynlainen trendi, senmukaiset palvelut tai tuotteet menevät todennäköisesti kaupaksi. On myös hyvä miettiä, onko trendi ohimenevä vai pitkäaikainen. Mikäli trendi vaihtelee, onko sinun mahdollista pysyä trendien mukana?

Markkinoille tulevien, uusien innovaatioiden suhteen kannattaa myös pitää silmät auki. Uudet innovaatiot nimittäin kiinnostavat asiakkaitakin. Ja jos mahdollista, uusia innovaatioita kannattaa mahdollisuuksien mukaan kehitellä itsekin.

On esimerkiksi olemassa tarjouksia, jossa asiakas tienaa rahaa katsomalla mainoksia. Tämä on toimiva idea, joka houkuttelee asiakkaita tutkimaan aihetta lisää. Voikin olla viisasta sisällyttää omaan bisnesideaan jokin sellainen ajatus, joka saa ihmiset tutkimaan lisää ja ottamaan yhteyttä. Mitä kiinnostavampi aihe, sitä enemmän se vetää puoleensa tietynlaisia asiakkaita.

Hyödynnä omia taitojasi

Jos omaat tiettyjä taitoja ja käytät niitä mielelläsi, mieti, voisiko niitä käyttää hyödyksi liiketoiminnassa. Kun teet työksesi jotain itsellesi mielenkiintoista, on todennäköisempää, että jaksat tehdä samaa pitkäaikaisesti. Jos taas valitset itsellesi täysin tuntemattoman alan, on tämäkin ok, kunhan sinulla riittää motivaatiota.

Valitsemalla itseäsi kiinnostavan alan, on työntekokin mukavampaa ja pystyt tekemään työtäsi intohimolla. Kannattaa kuitenkinkin antaa mahdollisuuksia myös asioille, jotka eivät ainakaan vielä kuulu siihen omalle mukavuusalueelle.

Omien taitojen lisäksi myös oma innostus ja energia kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi. Jos sinulla on idea, mutta et suhtaudu siihen innokkaasti, on ehkä vaikea pysyä saman idean parissa pitkäaikaisesti. On upeaa päästä hyödyntämään intohimoisesti keksittyä bisnesideaa ja rakentamaan sen ympärille toimiva bisnes.

Oman mukavuusalueen ulkopuolelle

Joskus on hyvä käydä oman mukavuusalueen ulkopuolella. Tämä avartaa ja antaa mahdollisuuden oppia uutta. Kun kokeilet jotain uutta, saat myös mahdollisuuden löytää uusia kiinnostuksen kohteita, jotka voivat hyvinkin tulevaisuudessa olla osana omaa mukavuusaluettasi.

Uusiin asioihin voi tutustua vaikkapa erilaisten kurssien kautta. Erilaisiin aiheisiin voi lähteä tutustumaan vaikka mitä kautta. Vaihtoehtoina voivat olla esimerkiksi Internet, kaverit, kirjat jne. Asioihin tutustuminen on eri asia kuin niiden opetteleminen eli voit aluksi tutustua uusiin aiheisiin rohkeasti. Huomaat kyllä nopeasti, mikä on tai ei ole juttusi.

Erilaisten yhteistyökuvioiden kautta on mahdollista päästä tutustumaan uudenlaisiin aluevaltauksiin. Kun pääset läheisesti kosketuksiin tietyn aihealueen kanssa, voit innostua siitä ja hankkia itsellesi mahdollisesti osaamista kyseisestä aiheesta. Yleisesti ottaen Suomessa on mahdollista oppia asioita esimerkiksi verkkokurssien tai ammattilaisten järjestämien kurssien kautta, riippuen toki alasta. Muistathan, että epäonnistumiset eivät tarkoita, että kannattaisi luovuttaa. Päinvastoin, omista virheistä oppii. Ja on hyvä tiedostaa, että isotkin firmat ovat varmasti tehneet uriensa aikana virheitä.

Myös uutta teknologiaa kannattaa ottaa osaksi omaa toimintaansa. Vanhaan ei kannata tässäkään jäädä, mikäli uuden teknologian omaksuminen voi kasvattaa omaa liiketoimintaasi tai esimerkiksi laajentaa asiakaskuntaa.