Rahan lahjoittaminen on mukava tapa auttaa tai ilahduttaa ystäviä, perheenjäseniä tai muita henkilöitä. Lahjoittaminen on Suomessa hyvin yleistä ja siksi onkin tärkeää olla tietoinen siitä, kuinka paljon voi antaa rahaa ilman veroa. Näin vältetään ikävät verovelvollisuuteen liittyvät yllätykset. On olemassa tiettyjä sääntöjä ja rajoituksia, joita tulee noudattaa rahansiirtojen suhteen.
Lahjoitettavien rahojen verotukseen vaikuttava mm. lahjan saajan ja antajan välinen suhde sekä lahjan arvo. Tältä sivulta saat tarkempaa tietoa siitä, mitä kaikkea otetaan huomioon lahjaveron määrää laskiessa.
Lahjavero koskee vain henkilöitä eli jos saamasi rahasumman maksaja on esimerkiksi nettikasino, summaan ei sovelleta lahjaveroa. Jos olet epävarma verovelvollisuuksistasi, tietoa ja neuvoa saa aina Verohallinnolta.
Lahjavero
Mikäli henkilö saa lahjaksi omaisuutta tai rahaa yli 5000 euron arvosta, häneltä peritään lahjavero. Kyseinen raja katsotaan kolmen vuoden ajalta eli mikäli lahjoituksia on tullut tuon aikavälin sisällä ylittäen rajan, vero peritään. Lahjavero peritään silloin, kun yhdeltä henkilöltä saatavien lahjoitusten arvo ylittää rajan. Veron maksaa aina lahjansaaja. Lahjan arvo tarkastellaan aina yksilöllisesti ja verotuksen suuruuteen vaikuttaa lahjansaajan ja -antajan välinen sukulaisuussuhde.
Mikäli lahjoja annetaan kolmen vuoden aikavälillä alle 5000 eurolla, ei siitä tule veroseuraamuksia. Raja kannattaa pitää mielessä ja jos mahdollista, kannattaa sen suhteen miettiä maksujen aikataulua.
Miten sukulaisuussuhde vaikuttaa?
Kerroimme aiemmin, että lahjaveron suuruuteen vaikuttaa osapuolten sukulaisuussuhteet. Osapuolet voidaan jakaa kahteen luokkaan seuraavalla tavalla.
Veroluokka I käsittää vanhemmat, lapset, lastenlapset, puoliso, aviopuoliso ja avopuoliso (edellyttää yhteistä lasta tai aiempaa avioliittoa). Tähän luokkaan kuuluvat maksavat pienempää lahjaveroa.
Veroluokka II käsittää muut sukulaiset (kuten sisarukset) ja ei-sukulaiset eli esimerkiksi ystävät ja tuttavat. Tähän luokkaan kuuluvat maksavat korkeampaa lahjaveroa.
Jaa lahjoitus, jos mahdollista
Mikäli mahdollista, kannattaa pyrkiä jakamaan isompi lahjoitus useampaan osaan, jolloin pysyttelet verovapaan rajan sisäpuolella. Jos olet aikeissa lahjoittaa esimerkiksi lapsellesi 10 000 euroa, summan voi jakaa kahteen osaan. Lahjoita aluksi 5000 euroa ja kolmen vuoden kuluttua loput 5000 euroa. Näin kolmen vuoden sisällä lahjoitettu summa pysyy verovapaan rajan sisäpuolella.
Lahjaveroilmoitus – milloin ja miten?
Jos saat samalta lahjoittajalta kolmen vuoden aikana alle 5000 euroa tai lahjoituksia alle sen arvon, niistä ei tarvitse tehdä lahjaveroilmoitusta.
Jos taas lahjan arvo ylittää verovapauden rajan, ilmoitus voidaan tehdä suoraan OmaVero-palvelussa tai paperilomakkeella. Lahjan arvo tulee ensin selvittää, sillä se merkitään lahjaveroilmoitukseen. Ilmoitus tulee tehdä viimeistään 3 kuukauden kuluttua lahjan saamisesta.
Lahjaveroilmoitukseen tarvitaan lahjanantajan henkilötunnus, tieto sukulaisuussuhteesta, lahjan arvo sekä lahjoituspäivä. Kun ilmoitus on tehty, siitä saatu päätös näkyy OmaVerossa. Jos käytössäsi on Suomi.fi -viestit, saat päätöksen myös postitse. Otathan huomioon, että ilmoituksen käsittelyaika on keskimäärin 2-8 kuukautta, mutta toisinaan käsittely voi olla huomattavastikin nopeampaa.
Kun olet saanut päätöksen, sen voi maksaa OmaVero-palvelussa tai e-laskulla. Päätöksen mukana toimitetaan myös maksutiedot sisältävä tilisiirtolomake. Lahjaveron ensimmäinen erä tulee maksaa noin 3 kuukauden kuluttua päätöksen saamisesta. Jos erä on alle 500 euroa, se tulee maksaa yhdessä erossa. Jos summa on suurempi, on se jaettu kahteen erään. Toinen eräpäivä on 2 kuukauden kuluttua ensimmäisestä.
Lahjaveron määrä
Lahjaveron määrään vaikuttavat sekä lahjan arvo että veroluokka, joista kerroimmekin aiemmin. Määrä määräytyy Verohallinnon oman taulukon mukaisesti, jota voi tarkastella Verohallinnon verkkosivuilla.
Jos esimerkiksi lahjoitetaan läheiselle sukulaiselle, kuten omalle lapselle 30 000 euroa, on vero taulukon mukaan 25 000 eurosta 1700 euroa. Jäljelle jäävä 5000 euroa katsotaan taulukon mukaan ylimeneväksi osaksi ja tässä lahjan arvossa veroprosentti on ylimenevästä osasta 10 prosenttia (500 euroa). Niinpä maksettavaa lahjaveroa tulee yhteensä 2200 euroa.
Jos taas lahja annetaan toisessa veroluokassa eli henkilö antaa ystävälleen 30 000 euroa. Vero on taulukon mukaan 25 000 eurosta 3900 euroa. Tämän lisäksi ylimenevästä osasta eli 5000 eurosta maksetaan vielä taulukon mukainen 25% vero (1250 euroa). Lahjaveroa tulee maksettavaksi yhteensä 5150 euroa.
Antamissamme esimerkeissä lahjoitetaan sama summa, mutta eri sukulaisuussuhteella, jolloin voi huomata, että läheiselle sukulaiselle lahjoitettaessa lahjavero on huomattavasti pienempi.