Onko unelmasi olla yksityisyrittäjä?

yksityisyrittäjä

Yksityisyrittäjä on henkilö, joka työllistää itsensä myymällä omaa työtään suoraan asiakkaalle, organisaatiolle tai kuluttajalle. Yrittäjä voi olla myös työnantaja, jolla on työvoimaa palkattuna tai sitten hän voi olla ammatinharjoittaja tai freelancer. Yksityisyrittäjä on siis yksityinen elinkeinonharjoittaja, jonka toiminnan perusteena on henkilökohtainen ammattitaito. 

Yksityisyrittäjältä vaaditaan epävarmuuden sietämiskykyä, päättäväisyyttä, riskinottokykyä, asiantuntemusta sekä aikaisempaa työkokemusta. Työt ja tulot voivat vaihdella huomattavastikin kuukausittain ja vuosittain. Kun yksityisyrittäjältä kysytään, miksi ryhdyit yrittäjäksi vaikka joudut sietämään niin paljon epävarmuutta, monesti vastaus on: vapaus. 

Aloittaisitko kevytyrittäjänä?

Kevytyrittäjän ei tarvitse rekisteröidä yritystä eikä hoitaa paperitöitä. Laskutuspalveluyritys hoitaa tällöin puolestasi verot, vakuutusmaksut, muistutukset ja perinnän. Sinä laskutat yksityishenkilönä tekemästäsi työstä, ja saamastasi palkasta pidätetään tulovero ja laskutuspalvelun palkkio. Käteen jäävä osuus on hiukan pienempi kuin oman yrityksen kautta, mikäli laskutus kasvaa, tosin tällöin säästyy monelta vaivalta. 

Kevytyrittäjyys on loistava ratkaisu, kun haluaa testata liikeideaansa ja rakentaa asiakaskuntaa ennen kuin perustaa varsinaisen yrityksen. Lisäksi se on vaivaton tapa ansaita lisätienestejä päätoimisen työn, opiskelun, vanhempainvapaan tai eläkkeen ohella. 

Kevytyrittäjyys on loistava vaihtoehto, kun:

  • Omaa yritystä tai Y-tunnusta ei tarvita
  • Toiminta on keikkaluonteista tai 
  • Haluat testata turvallisesti liikeideaasi
  • Ennakkoverot, alvit tai muut ilmoitukset tuntuvat liian vaikeilta miettiä
  • Haluat jostain keikkatyöstä nopeasti rahat tilille

Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen on helppoa ja kustannuksiltaan edullista. Toiminimiyrittäjä voi toimia myös sivutoimisena yrittäjänä tai luvanvaraisena elinkeinotoiminnan harjoittajana, kuten taksiyrittäjänä. Vaikka toiminimiyrittäjyys perustuu monesti vain yrittäjän omaan työpanokseen, työvoiman palkkaaminen on toki myös mahdollista. Toiminimellä on hieman hallinnollisia velvoitteita, esimerkiksi kirjanpito ja arvonlisäveroilmoitukset. Lisäksi tulee huolehtia myös rahoitus yritykselle

Toiminimiyrittäjä voi vähentää verotuksessa liiketoimintaa varten tekemänsä hankinnat, kuten vaikkapa toimistotarvikkeet, tietokoneohjelmistot ja työkalut. Näin ansaitusta tulosta jää enemmän käteen. Mikäli tavoitteena on pitkäaikainen yritystoiminta tai maksavien asiakkaiden virta on jo varma, kannattaa harkita toiminimen perustamista. Toiminimiyrittäjän tulee olla sitoutunut ja innostunut omasta työstään. Hänen tulee uskoa omaan tekemiseensä ja osaamiseensa. Lisäksi ei voi unohtaa, että työterveys ja eläketurvasta huolehtiminen on omalla vastuulla, sitä ei voi enää yrittäjänä ulkoistaa kenenkään muun huoleksi. 

Toiminimiyrittäjyys sopii loistavasti, jos: 

  • Tarvitset Y-tunnuksen toimintaasi varten
  • Suunnittelet toimivasi säännöllisesti yrittäjänä
  • Sinulla on jo valmis bisnesidea 
  • Haluat vähentää arvonlisäverot hankinnoistasi 
  • Aiot hakea starttirahaa toimintasi alussa

Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistäminen

Voit siis myös yhdistää palkkatyön ja yrittäjyyden. Näin saat kummastakin parhaat puolet, vähän kuin rusinat pullasta. Tällöin saat palkkatyöstä taloudellisen turvan ja yrittäjyydestä uusia haasteita. Yrittäjyys ei välttämättä haittaa palkkatyötä, mutta palkkatyö voi hidastaa yrittäjyyttä. Kannattaa opetella hyvät ajanhallintataidot. Tällä tavalla voit kasvattaa itsevarmuuttasi yrittäjänä ennen kuin siirryt kokopäiväiseksi yrittäjäksi. 

Hybridimallin hyvät puolet: 

  • Omien unelmien toteutusmahdollisuus: Sivutoiminen yrittäjyys mahdollistaa omasta intohimosta tai kiinnostuksen kohteesta ammatin tekemisen. 
  • Taloudellinen tilanne on turvattu: Palkkatyö tuo taloudellisen turvan, joten osa-aikainen yrittäjyys on turvallinen tapa tutustua yrittäjyyteen. 
  • Osaaminen monipuolistuu: Myös työnantajasi voi hyötyä siitä, että opit vastuuta ja osaamisesi kasvaa, kun toimit sivutoimisesti yrittäjänä palkkatyön ohella. 

Yksityisyrittäjä ja lomailu

Yksityisyrittäjä ja lomailu

Monesti ajatellaan, ettei yrittäjänä toimiessa ole enää koskaan lomaa. Tämä on kuitenkin vain järjestelykysymys, ei mikään Mission Impossible. Voit varautua lomaasi etukäteen seuraavasti:

  • Lomaile sesonkikauden ulkopuolella. Kun loma on suunniteltu ajoissa, voit huolehtia käytännön asioista rauhassa. 
  • Kerrytä lomarahastoa hyvissä ajoin. Budjetoi lomaan kuluva rahasumma etukäteen kuukausittain. Huomioi sijaisen palkkaaminen, oma loma-ajan palkka sekä yrityksen mahdollinen sulkeminen lomasi ajaksi. 
  • Käytännön asioista huolehtiminen. Huomioi ajoissa taloushallintoon liittyvät asiat, kuten maksujen pyöriminen normaalisti ja laskujen maksaminen myös lomasi aikana. Suunnittele huolella, kuinka yritystoimintasi voi jatkua myös lomasi aikana vai pitääkö sinun laittaa lappu luukulle siksi ajaksi. Voisitko kouluttaa itsellesi sijaisen ja palkata hänet tuuraamaan sinua loman ajaksi? 
  • Loman ilmoittaminen. Muista ilmoittaa ajoissa lomastasi yhteistyökumppaneille, työntekijöille ja mahdollisille muille sidosryhmille. Sähköpostiin on hyvä laittaa automaattinen vastausviesti, joka ilmoittaa sinun olevan lomalla ja milloin olet jälleen tavoitettavissa.